fredag, mars 07, 2008

D som i dinkel

D var en svår bokstav. För att inte tappa tempot helt kommer här ett snabbt inlägg på temat dinkel, i form av ett brödrecept.

Det här brödet är både nyttigt och jättegott, och så enkelt! Ni som inte brukar baka för att det är bökigt, kletigt, tar tid, ... ni ska absolut testa det här brödet. Det kan inte gå fel, och arbetsinsatsen är minimal! Även för er som bakar mycket är det här ett perfekt recept att slänga ihop på kvällen när man inser att det är tomt i brödburken...

Ingredienser:
5 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
4 tsk bikarbonat
1 tsk havssalt
1 msk brödkryddor (eller efter smak)
1 liter filmjölk
0,5 dl sirap

1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra två brödformar (1,5-2 liter)
2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke
3. Häll ner filmjölk och sirap och rör om till en jämn smet
4. Häll smeten i formarna och grädda i ca 100 minuter
Klart!

Spannmål och filmjölk kan med fördel vara ekologiska :-)

Brödet går också utmärkt att frysa.

Inget slår känslan av att plocka ut ett hembakt bröd ur ugnen...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Roligt att vi är två i ABC leken som skrivit om dinkel. Det är ett underbart mjöl att baka med och just i dagarna fick jag en kasse av Wasa nya Solruta med dinkel och havrekärnor.

Strumpstickan sa...

Låter nyttigt och gott!