onsdag, februari 20, 2008

B som i bomull


Bomull är världens mest besprutade gröda.

För att producera ett kilo bomull går det åt ett halvt kilo kemikalier (och över 10 000 liter vatten).

Bomull är en av världens viktigaste jordbruksprodukter. Den odlas på ca 2% av jordbruksarealen, men står för 25% av den globala förbrukningen av insektsmedel (och 11% av alla bekämpningsmedel totalt).

Varje år dör ca 40 000 jordbruksarbetare av kemiska bekämpningsmedel. 99% av dödsfallen sker i utvecklingsländer.

Samtidigt köper vi alltmer textil i takt med att modet och butiksutbudet ändras allt snabbare. Klädesplaggen livslängd bestäms inte alltid av hur länge de håller, utan hur länge designen känns ny och rolig. Istället för att faktiskt slita på det vi har köper vi nytt, billigt och nytt.

Något att tänka på nästa gång du står i klädaffären bland alla billiga toppar och reashorts.

För det finns alternativ. Linne är ett väldigt slitstarkt och hållbart material, och lin är en betydligt mer lättodlad växt än bomull. Hampa är en fantastisk växt som inte behöver besprutas och som inte urarmar jorden, så den kan odlas år efter år utan att man behöver skifta gröda på marken. Och av hampafiber kan man göra inte bara grova starka tyger utan även tunna mjuka textilier liknande bomull och siden. Fler och fler butiker och märken erbjuder kläder i ekologisk bomull, t ex brittiska howies, ekovaruhuset i gamla stan, gudrun sjödén, patagonia, hildur, sweden organics m fl. Till och med H&M och andra stora kedjor börjar ta in ekologiska plagg i sortimentet. Använd din konsumentmakt och visa vilka kläder och vilken värld du vill ha!

(Psst. Också finns det ju ekologiska alternativ bland bomullsgarnen också.)

Läs mer här:
Svenska Naturskyddsföreningen: Tyg eller otyg?
SNF Textilfakta (PDF)
Kemikalieinspektionen: Kemikalier i textilier
Howies: 100% cotton. 73% true.
Asfaltblommans lista över ekoklädbutiker i Stockholm
Asfaltblommans lista över ekoklädbutiker på nätet

3 kommentarer:

Strumpstickan sa...

Jag tittade på fin ekologisk bomull från regnbågen igår på Strikk, det var bra garner där...

Dödergök sa...

Bra bra skrivet. Jag känner att det är dags att börja vara mer miljömedveten även när det kommer till stickning och textiler. Jag är väldigt noga med vad jag äter och det är dags att börja tänka mer aktivt även på kläder och garn.

Anonym sa...

Det är svårt det där. Och viktigt! Tack för två bra bokstäver B!