torsdag, april 03, 2008

G som i Gamla Stan

Gamla Stan är faktiskt inte bara västerlånggatan fylld med älgsouvenirer, lusekoftor, glass, skräniga amerikaner och japaner med kamera på magen (även om det ibland kan kännas så). Här är några av mina gamla stan-favoriter:

- Stadsmissionens fik i Grillska Huset vid stortorget, med matig soppa, rejäla smörgåsar och bakverk, rustik men fräsch inredning, och inte minst (det här borde jag egentligen inte avslöja ;-) en alldeles fantastisk gårdsterass på sommaren. Här fikar man med gott samvete även när man köper de allra sötaste kakorna :)

- Ekovaruhuset: en hel butik med bara ekologiska saker! Mest kläder, och inte trista naturbeiga 70-talsmodeller som lyser miljömupp, utan designkläder av nya trendiga märken och designers. Och ekologiska barnkläder. Är inte priserna kompis med plånboken är det ändå mysigt att bara gå in och supa in den lugna känslan och inspireras av alla roliga modeller. Det brukar till och med finnas en liten korg med eko-garn; jag har köpt ett par härvor Huskrokens Tekla här en gång.

- Chaikhana: tehuset nummer ett! Här finns de allra mest delikata teer, ett enormt utbud. Och med väl komponerade snittar eller bakverk att mumsa till. Det är inget ställe för en budgetfika, men desto lyxigare känns det när man väl unnar sig att gå hit. En skön stunds avkoppling i den alldeles speciella atmosfären. Är man intresserad av te är det också spännande att gå på deras teprovning, där man inte bara får provsmaka ett antal olika tesorter, utan får höra det mesta om teets historia berättas på ett väldigt fängslande sätt.

- Grill Ruby: Supergod mat och shjyssta drinkar. Texasinspirerad meny där man själv kombinerar det grillade köttet (eller fisken) med fritt valda tillbehör.

- Wirströms pub: en engelsk pub mitt i Stockholm. Troligtvis stans bästa ölutbud, i den mest labyrintliknande lokalen; fullt av små rum där man kan föra lugna samtal eller vissa kvällar lyssna på liveband.

Sen finns det ju såklart garnbutiker i gamla stan också, men dem brukar jag faktiskt inte besöka så ofta.

1 kommentar:

Strumpstickan sa...

Bra tips med ekovaruhuset, tack:)